Mijn kind, een beelddenker?

BeelddenkenOngeveer 5% van de kinderen denkt in beelden. Deze beelddenkers lopen in het huidige onderwijs dat uitsluitend gericht is op taaldenkers vaak vast zonder dat er een onderliggende redenen kan worden gevonden en worden daarom dikwijls (onnodig) gediagnostiseerd met AD(H)D of autisme. Vaak is de basis van beelddenken de wisselwerking van duidelijk waarnemen en efficiënt verwerken van alle informatie. Deze basis is dan ook te zien bij autisme en AD(H)D. Ook hebben veel beelddenkers moeite met lezen en schrijven, zoals te zien is bij dyslexie. Beelddenkers ervaren klokkijken als moeilijk, rekenen als stom, zijn snel overprikkeld en het is voor hen zeer lastig om stap voor stap richting een einddoel te gaan. Ook het gebrek aan plannen en organiseren, behoefte aan structuur, iets moeilijk kunnen afmaken en zich veel moeten aanpassen aan de omgeving is te zien bij de bovengenoemde diagnoses.

Beelddenkers zijn snelle denkers, maar wanneer er zoveel informatie tegelijk binnenkomt is het moeilijk dit te ordenen. De hersenen gaan zo snel dat zij het zelf niet meer kunnen bijbenen. Wanneer zij zich dan ook nog eens niet begrepen voelen zullen zij zich sneller terugtrekken en minder snel inbreng durven te geven in de groep. Dit heeft tot gevolg dat zij steeds meer gaan piekeren. Het ordenen van informatie wordt steeds moeilijker waardoor zij op een gegeven moment helemaal vastlopen. Dit kan zowel op emotioneel als lichamelijk gebied zijn. Faalangst, onzekerheid, niets meer durven in te brengen, maar ook buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid is vaak te zien bij deze jonge beelddenkers.

Beelddenkers ervaren de werkelijk anders dan de taaldenkers, en kijken vanuit een andere hoek naar de wereld. Het is een hele mooie eigenschap die echter in het huidige onderwijssysteem onderbelicht is en daardoor meestal problemen veroorzaakt. De ene denkstijl is immers niet beter dan de andere, echter wel anders! Er moet dus ook anders mee om worden gegaan.

Met dank aan kinder- en jeugd psychologe Mirjam de Nijs van You & Me psychologie.

Lees meer over beelddenken en 6 tips voor ouders met beelddenkende kinderen in haar e-book: ‘Beelddenken? Nooit aan gedacht!’.

Of kom naar een van GRATIS lezingen op 23 of 25 September 2015, waar je als ouder leert over beelddenken, AD(H)D en Autisme, maar vooral over de stappen die JIJ als ouder kunt zetten voor een lief kind dat lekker in zijn/haar vel zit en geen problemen meer heeft op school.