Ons ‘tweede’ brein

screen-shot-2015-03-19-at-01-36-09Het netwerk van neuronen dat onze darmwand bekleedt is zo uitgebreid dat wetenschappers het ‘tweede’ brein als bijnaam zijn gaan gebruiken. De echte naam van het netwerk van neuronen in ons darmkanaal is het enterische zenuwstelsel dat loopt van de slokdarm tot de anus. Het enterische zenuwstelsel heeft het vermogen om zonder input van het centrale zenuwstelsel te functioneren, echter beide zenuwstelsels staan met elkaar in verbinding. De communicatie tussen darmen en hersenen vindt onbewust, voortdurend en tweezijdig plaats; zowel de hersenen sturen signalen naar de darmen die op hun beurt signalen naar de hersenen sturen.

Door de ontzettende omvang van het netwerk van neuronen van het tweede brein en de overvloed aan neurotransmitters is het niet geheel verassend dat recente bevindingen aantonen dat onze darmbacteriën, in totaal zo’n 1,5 kg, de communicatie tussen darmen en brein beïnvloeden en daardoor gedeeltelijk onze mentale staat bepalen. Dit wordt ondersteund door het feit dat 90% van de vezels van de nervus vagus, de tiende hersenzenuw die het brein met de organen in verbinding stelt, informatie doorgeeft van de darm naar de hersenen en niet andersom.

Het vaak gelijktijdig voorkomen van depressies en angststoornissen in combinatie met chronische darmaandoeningen ondersteunt de bevinding dat onze darmflora ons gedrag beïnvloedt. Zo toonde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan dat de darmgezondheid van grote invloed is op onze gezondheidsbeleving. Mensen met een darmstoornis hebben een ongeveer vier keer zo grote kans om hun gezondheid als minder goed te ervaren dan mensen zonder darmstoornis. Ook ervaren mensen met darmstoornissen hun gezondheid eerder als ‘slecht’ dan mensen die leven met andere chronische aandoeningen. Andere ziekten waarin verstoring van de darmflora een rol lijkt te spelen zijn: pijn, autisme, migraine en multiple sclerose.

Veelvoorkomende oorzaken van verstoringen van de darmflora zijn antibiotica, voeding en infecties. Deze verstoringen kunnen, dus, onze mentale staat beïnvloeden en zelfs leiden tot ziekte. Het goede nieuws is dat onderzoeken tevens laten zien dat probiotica met succes kunnen worden ingezet om verstoringen van de darmflora te voorkomen en/of te herstellen.

Ben jij benieuwd wat jouw bloed over de gezondheid van jouw ‘tweede’ brein zegt?

Laat mij in een reactie op de blog weten van welke klachten jij graag af wilt en krijg ook deze maand een bloedanalyse inclusief rapportage voor slechts €25 i.p.v. €95 (offer geldig t/m 31 maart 2015).

Bronvermelding: The Scientific American & Voedingswaarde Oktober 2014